Ouwerkerk (Zeeuws: Ouwekaerke) is een dorp in de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. In januari 2016 telde het 618 inwoners. (307 M en 311 V).Tot 1961 was Ouwerkerk een zelfstandige gemeente. Daarna maakte het tot 1997 deel uit van de gemeente Duiveland.

Ouwerkerk is het oudste dorp van het voormalige eiland Duiveland, misschien al gesticht in de elfde eeuw. Het dorp kreeg zijn naam nadat ook in Nieuwerkerk een kerk was gebouwd. De naam van Ouwerkerk voor deze nieuwe kerk gebouwd werd is niet bekend. De middeleeuwse toren van de kerk, oorspronkelijk gewijd aan Geertruid, werd in 1945 opgeblazen door Duitse troepen, waarbij ook de kerk zelf zwaar beschadigd raakte. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werden de restanten van de kerk en toren afgebroken.

Op dit moment is het een klein maar sfeervol dorp! Op de dorpsring vind u Eetcafe de Barbier waar luch en diner klaar staat!

Watersnoodramp 1953 Ouwerkerk

Bij het dorpje Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland slaat het water in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 een geweldig gat in de dijk.Allerlaatste afdichting: het zogenoemde sluitgat

Het dorpje ligt een paar kilometer landinwaarts. Het gat van Ouwerkerk schuurt uit tot het op een na grootste van het hele rampgebied. Het is uiteindelijk 200 meter breed en perst tweemaal per etmaal 40 miljoen kubieke meter water de Vierbannenpolder in.

Van de 565 inwoners van Ouwerkerk komen er 91 om. Landelijke bekendheid krijgt het omdat het pas na negen maanden als allerlaatste dijkgat kan worden gesloten. Het zogenoemde Sluitgat.